gluténmentes nyelvészet

A nyelvi piknikekről

2022. augusztus 30. 10:15 - szabó.gergely

Bár az elmúlt hónapokban nem tettünk közzé bejegyzést a blogon, ez nem jelenti azt, hogy tétlenek lettünk volna. Márciustól fogva havi rendszerességgel nyelvi piknik-nek nevezett beszélgetéseket szerveztünk szűkebb körben, ahol főként a blog korábbi olvasóival társalogtunk általuk is fontosnak tartott nyelvi kérdésekről. Ősszel is szeretnénk folytatni a piknikeket, ez a bejegyzés ezért arról szól, hogy miből is állnak ezek az alkalmak.

 

andreea-avramescu-wr56aulese4-unsplash.jpg

A kép illusztráció (forrás: Unsplash.com)

 

Mi a „gluténmentes” nyelvi piknik?

A piknikeken a résztvevők olyan nyelvi témákat és azok társas vonatkozásait vitatják meg kötetlen és játékos formában, amelyek mindenkit érinthetnek – vagyis olyanokat, amelyek a gluténmentes nyelvészet blogon is előfordulnak. Volt már szó például félreértéesekről, tegezésről és magázásról, a magyarságunkat kifejező szavakról, előtte pedig a fogyasztási szokásainkról folyt a diskurzus.

Hogyan zajlik?

A piknikre módszeres együttgondolkodásként tekinthetünk, amelyet nyilvános tereken, például egy kávézó asztalát körbeülve végzünk – nem véletlen, hogy inspirációul szolgált számunkra a filozófiai kávéház műfaja. Ennek megfelelően eddigi alkalmaink többségét a Három Holló Kávéházban tartottuk, ahol kávé és tea mellett alkoholos italok és könnyebb ételek is fogyaszthatók. A beszélgetést moderátor segíti egy előre meghatározott szál mentén. A kiindulópont általában egy olyan elgondolkodtató kérdés, amelyre a résztvevők válaszul a saját nyelvi tapasztalataiból, másokkal való beszélgetéseiből hozhatnak példákat és megfigyeléseket. Az a gyakorlat alakult ki köztünk, hogy a bemutatkozást követően körülbelül kétszer 60 percben vitatjuk meg az aznapi piknik témáját, de akik nagyon belemelegedtek a tereferébe, azok akár zárásig is maradhatnak. A piknik célja tehát az, hogy a résztvevők más emberek nézőpontjait megismerve gyarapodjanak. Nagy világmegfejtéseket nem kell várni ezektől az alkalmaktól, kedves emberekkel való eszmecserét és mások meglátásaiba való betekintést annál inkább.

Szükséges valamilyen előismeret vagy végzettség a részvételhez?

Egyáltalán nem. Nyelvi élményei, tapasztalatai mindenkinek vannak, amelyek egyaránt fontosak és relevánsak lehetnek. Amire viszont mindenképp szükség van, az a mások gondolataira való nyitottság.

Megjött a kedvem. Hol találhatok információt arról, hogy mikor és hol lesz a következő piknik?

A rendszeres résztvevők kérésére a blog Facebook-oldalán nyilvános esemény formájában fogjuk közzétenni, hogy mikor és hol lesz a következő találkozó, de a glutenmentesnyelveszet@gmail.com ímél-címen is érdeklődhetsz. 

 

S ha már a korábbi rendszeres résztvevőinkről volt szó, álljon itt pár visszajelzés tőlük, amelyek talán még jobban leírják, hogy mi történik ezeken az estéken.

Ágoston, újságíró:

Össze lehetne foglalni népszerű tudomány stílusban is, hogy miért jó a gluténmentes piknik – miszerint játékos formában jön közel a jelenlévőhöz satöbbi –, de én személy szerint azért szeretem és ajánlom, mert nagyon szórakoztató és szuperül szoktam magam érezni. Ez persze nem független attól, hogy játékos formában jön közel satöbbi, de tényleg elképesztően vicces tud lenni, amikor a másik másként beszél ugyanarról a dologról, vagy ugyanúgy beszél, de egy másik dologról. Igény esetén pontos definíciók is kaphatók, de inkább kacagás szokott lenni. Jó kis szellemi freestyle.

Lídia, tanár:

Kevés olyan kikapcsolódási lehetőség adódik, amely egyszerre szórakoztató, rejlik benne intellektuális épülés és némi önreflexió lehetősége, mégsem előzi meg hosszas készülődés vagy követi másnap reggel bűntudat. A gluténmentes piknik ezen kevesek egyike. A szellemi magasságok és az infantilis humor, a társas merengés vagy lamentálás és egyéni kibontakozás mezsgyéjén lavíroznak ezek az alkalmak, a témák pedig a nem bölcsészeket is képesek lehetnek meggyőzni arról, miért érdemes egy jól irányzott nyelvészeti kérdéssel előrukkolni hétfő este. Előbb vagy utóbb pedig mindig elhangzik legalább egy olyan megállapítás vagy közös felismerés, ami miatt érdemes legközelebb is időben érkezni. Egy notórius késő

Nyikita, jogász:

Számomra azért élvezetesek a nyelvi piknikek, mert úgymond jól esik kiszakadni a megszokott környezetemből kicsit, (kezdetben ismeretlen) értelmes emberekkel eszmét cserélni olyan (nyelvi) témákban, amilyenekkel korábban nem találkoztam, s melyekhez ugyan talán hiányzik a szakmai tudásom, mégis élvezetes élmény a részvétel. A feladványok fordulatosak, el lehet rajtuk töprengeni, és sokszor igen vicces eredménnyel zárulnak. Már a bemutatkozó körök során kiderül a résztvevőnek, hogy szórakoztató lesz a következő 2-3 óra. (Továbbá elmondhatod, hogy valami hasznosat is csináltál kocsmázás közben.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr3917919401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása