gluténmentes nyelvészet

A szakember gondoskodása

2022. március 16. 17:55 - fkrizsai

Az év elején derült ki, hogy a kondenzációs kazánunkkal (a pontos megnevezést ekkor tanultam) komoly gondok vannak. A szerelőnek többször vissza kellett jönnie, egészen közvetlen kapcsolat alakult ki köztünk. Ezt onnan sejtem, hogy három kiszállás és legalább ugyanennyi telefonos egyeztetés alatt letegeződtünk, valamint a következő kérdések is elhangzottak (a teljesség igénye nélkül):

  • Kicsi ez a lakás [ti. az enyém], de azért egy embernek pont elég, nem?
  • Nálatok is home office van? Vagy amúgy be kell járnod, csak most nem? Mert a pároméknál home office van, mondjuk azt se értem, hogy ő mit csinál pontosan.
  • Ugye, hogy ezek a mai fiatalok nem szeretnek dolgozni? Mármint a húszévesek, úgy értem.

 

Ha épp nem a számla végösszegén stresszelek minden alkalommal, valószínűleg jókat derülök ezeken a fesztelen kérdéseken és kommentárokon,  a – remélhetőleg – utolsó telefonos egyeztetésen lezajlott párbeszéd viszont bőven túltett a korábbiakon. A következő hangzott el ugyanis:

– [...] A tegnap délelőtti kazán miatt telefonálok. Sajnos szivárog az egyik vezeték.

– Mennyire?

– Nem nagyon, de amikor megnyitom a meleg vizet, akkor kicsit jobban.

– De fürödni tudtál azért?

– Igen, nincs vészhelyzet.

– Rendben, azért megnézzük a fiúkkal.

Megnézték a fiúkkal, kijavították a hibát. A munka – talán mondanom sem kell – hatékonyabban zajlott, mint a közben folytatott beszélgetés. Még Kulcsár Edina szerelmi élete is szóba került.
Azt, hogy az adott beszédhelyzetben sikeresen kommunikáljunk, azaz a társalgás megfeleljen a résztvevők elvárásainak és igényeinek, Herbert Paul Grice szerint négy alapelvnek megfelelve érjük el. Grice a társalgásnak négy úgynevezett maximáját különíti el: ezek a mennyiség, a minőség, a mód és a relevancia. Vagyis annyi információt célszerű megosztani, amennyit az adott helyzet megkíván (nem többet és nem kevesebbet); olyasmiről, amit valósnak vagy helyesnek vélünk; úgy, ahogyan azt a helyzet és beszélgetőtársunk igényli; és érdemes a tárgynál maradni az elkalandozás helyett.

Miközben a szerelő úgy döntött, hogy sikeres megoldás lesz a feszültséget némi csevegéssel oldani, én úgy éreztem, minden egyes kérdésével megsérti a fent felsorolt társalgási szabályokat (hiszen mit számít, hogy mekkora a lakás vagy milyenek a mai fiatalok, miközben nálam épp nincs fűtés és melegvíz?). Az ő nézőpontjából pedig az én szófukar reakcióim legalább annyira furcsák lehettek, mint amennyire engem megleptek a nekem szegezett kérdések (hiszen miért ne akarnék válaszolni a kedves, empatikus érdeklődésére). De bárhányszor is sértettük meg a társalgási alapelveket, neki a – Grice alapelveit tekintve – kevéssé sikeres kommnukiáció mellett is sikerült a kazánt működésre bírnia. Bízom benne, hogy a napi tisztálkodás ezek után már nem lesz olyan jelentőségű esemény, amiről őt is tájékoztatnom kell.

Kulcsszók: Grice-i maximák, pragmatika.

1 Grice, Herbert Paul 1997. A társalgás logikája. In Pléh Csaba – Terestyéni Tamás – Síklaki István (szerk.): Nyelv – kommunikáció – cselekvés. Osiris Kiadó, Budapest. 213–227.


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is. Ha pedig szeretnél gluténmentes témákról beszélgetni szűk körben, csatlakozz csoportunkhoz. Amennyiben hivatkozni szeretnél erre a szövegre, kérünk, hogy így tedd:
Krizsai Fruzsina 2022. A szakember gondoskodása. Blogbejegyzés, 2022. március 16. https://gltnmnts.blog.hu/2022/03/16/a_szakember_gondoskodasa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr1417780390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása