gluténmentes nyelvészet

(Anti)rasszista bélyegkollekció

2021. június 30. 17:22 - szabó.gergely

A blogra feltöltött legelső bejegyzés a rasszizmus elleni kiállásról és annak a közösségi médiában történő kommunikálásáról szólt, és most, mielőtt elmegyünk egy hosszabb nyári szünetre, ismét egy ilyen esetet veszünk elő.

A spanyolországi postaszolgáltató, a Correos májusban érdekes (és ellentmondásos) kampányba vágott bele. Equality stamps (’egyenlőségi bélyegek’) névvel olyan bélyegkollekciót adtak ki, amelyek bőrszíneket ábrázolnak: minél sötétebb a bélyeg, annál kisebb az értéke. A spanyol állami vállalat közleménye szerint ezzel a kollekcióval arra a fájdalmas igazságtalanságra akarják felhívni a figyelmet, amelynek nem kellene léteznie. Joggal jelentek meg a kampány megindítását követően szinte azonnal  a kritikus hangok: ha a Correos tényleg úgy gondolja, hogy ennek a helyzetnek nem így kellene lennie, akkor miért jeleníti meg ezt a bélyegeken? Egyszerű a reláció: a feltételezetten széles körben elfogadott jelkapcsolat az, hogy sötét bőr – kis érték. Ahhoz, hogy ez a jelentés fennmaradjon, újra és újra meg kell alkotni ezt a kapcsolatot, ki kell mondani, ábrázolni kell valahogy. A Correos kampánya újraalkotja ezt a jelkapcsolatot a bélyegekkel, még akkor is, ha a hozzá mellékelt, médiafelületeken keringő magyarázat szerint épp felülírni kívánná azt.

Vannak azonban az ügynek kevésbé tárgyalt aspektusai is. Érdemes megemlíteni a kampány kapcsán, hogy az Európai Sokszínűségi Hónap nevű európai uniós kezdeményezés keretein belül valósult meg, hogy az indulását George Floyd halálának egyéves évfordulójára időzítették, és hogy a kampány az angol szavakból álló #EqualityStamps hashtaget kapta. Ezeknek a tényezőknek az együttese fölvetheti azt a kérdést, hogy kinek is szól igazán ez a kampány: az európai/globális közvéleménynek vagy a Correos potenciális ügyfeleinek, azaz Spanyolország polgárainak? Nem kételkedem az állami postaszolgálat jószándékában, viszont mintha ezzel a marketingfogással inkább sikerült volna kifelé kommunikálni a toleranciájukat és trendiségüket, mintsem hozzájárulni a rasszizmus helyi szintű megnyilvánulásainak felszámolásához. Mert azt kétségtelen, hogy a rasszizmus és a kirekesztés sajnos tényleg létező problémák a mai Spanyolországban. Viszont valószínűleg nem lehet leegyszerűsíteni az ezzel kapcsolatos összefüggéseket arra a színskálára, ahol a legvilágosabb a legértékesebb (1,60€), a legsötétebb pedig a legértéktelenebb (0,70€). Attól tartok, az ország legnépesebb külföldi származású populációját alkotó marokkóiak, vagy például az ebben a statisztikában1 ötödik helyen álló kínaiak más élményekről számolnának be. Egy világszintű, de mégis csak amerikai gyökerekkel bíró és a rasszizmus ott jellemző formája ellen fellépő kezdeményezéshez való csatlakozás nem biztos, hogy kellőképp fel tudja hívni a figyelmet a helyi szintű problémákra, a faji alapú megkülönböztetést Spanyolországban megélő népcsoportok tagjainak szenvedésére.

És hát a nyelvész perspektívájából szemlélve a kampány legnagyobb kivetnivalója mégis csak az, hogy ha valóban hisz a Correos az egyenlőségben, akkor ezt a kampányt nem pusztán angolul és spanyolul kellett volna elindítani. Katalónia, Baszkföld vagy Galicia autonóm tartományainak sokkal szebb üzenet lett volna, ha a rasszizmus elleni tartalom katalánul, baszkul, galiciaiul és az ország egyéb kisebbségi státuszú nyelvein is megszólalhat.

A kampány angol nyelvű leírása

Kulcsszók: internet, közösségi média, rasszizmus, Spanyolország.

1 https://www.ine.es/jaxi/Tabla.htm?path=/t20/e245/p04/provi/l0/&file=0ccaa002.px (Utolsó elérés: 2021. 06. 29.)


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is. Ha pedig szeretnél gluténmentes témákról beszélgetni szűkkörben, csatlakozz csoportunkhoz.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr5017763376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Télapó itt van – gluténmentes nyelvészet 2021.12.15. 16:28:57

[…] képeslapokról ejtettem szót, bő fél év elteltével pedig a spanyolországi Correos új bélyegkollekciója volt témám. Most pedig gondolataim virtuális rénszarvasszánja egészen Norvégiábra repíti a […]
süti beállítások módosítása