gluténmentes nyelvészet

Tejterméket fogyaszt a kisebbség

2020. december 16. 18:00 - szabó.gergely

Még szeptemberben egy kedves tanáromtól kaptam olvasói levelet arról, hogy Kodály-kórusműveket hallgatva a rádióban arra lett figyelmes, hogy a Túrót eszik a cigány c. dalt „Tejterméket fogyaszt a kisebbség” alakban konferálta föl a műsorvezető. Az ő értelmezésében ez a „nem is tudom milyen nyelv” talán a politikailag korrekt beszédmód paródiája lehetett. Egy ideig nem nagyon tudtam miként megragadni ezt a jelenséget – egészen mostanáig.

A labdarúgó Bajnokok Ligájában félbeszakadt egy mérkőzés múlt kedden, miután a negyedik játékvezető úgy nevezte meg a kiállítandó stábtagot, hogy „az a fekete ott” (eredetiben: ăla negru de acolo). A sporttársak azonnal magyarázkodni is kezdtek, azt gondolván, hogy a felháborodást az áthallás okozta a negru és egy olyan szó között, amit annak rabszolgatartó időket idéző jelentésárnyalata miatt ma általánosan kerülünk. Siettek leszögezni, előbbi csak annyit jelent az ő nyelvükön, hogy ’fekete’, ami viszont nem sértő. Ha ilyen esetben csupán a szavakkal való bűvészkedésről volna szó, akkor az ügy ennyiben maradt volna, a két csapat játékosai viszont egyetértésben levonultak a pályáról, a mérkőzést pedig másnap másik játékvezetői négyessel ismételték meg.

Ha a politikai korrektséget szűken a „szavak háborúja”-ként értelmezzük – ahogyan Deborah Cameron brit kutató nevezi1 –, akkor a törekvés megbukni látszik. A sportolók ugyanis nem magát a szót találták problematikusnak, hanem hogy a személy e tulajdonsága mentén neveződött meg. Egészen pontosan egy olyan minőség mentén, amely akár a mai napig hátrányos helyzetbe kényszeríti a megnevezettet. Tehát nem a szó, hanem maga a beszédaktus az, amin az érintettek változtatni szeretnének. A szavak felcserélgetése önmagában nem biztos, hogy meg tudja szüntetni a megbélyegzést, viszont könnyen megteremthet egy olyan hétköznapi beszédünktől elrugaszkodott megszólalásmódot, mint a rádiós műsorvezetőé.

Az már viszont egy másik dilemma, hogy a mérkőzés bojkottálása valóban a helyes magatartás-e egy ilyen helyzetben, a játékvezetők háttérbe állítása pedig nevelő célzatot szolgál, vagy éppen ellenérzéseket és újfajta kirekesztést szül.

Kulcsszók: politikai korrektség, rasszizmus, sport, zene.

1 Cameron, Deborah 1995. Verbal Hygiene. London–New York: Routledge. 118–122.


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr8317763308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása