gluténmentes nyelvészet

Útmutató

2022. március 07. 18:38 - szabó.gergely

Az alábbi leírás a blogról 2020 nyarán készült. Azóta történt egy s más, így átköltöztettük a blogot a wordpress.com-ról a blog.hu-ra, valamint mások is írtak a blogra, de az alapelvek lényegében ugyanazok maradtak.


Szabó Gergely vagyok, végzettségemet tekintve tanár. Jelenleg nyelv- és társadalomtudományi területen végzek kutatómunkát. Ideiglenes lakhelyem e sorok írásakor egy Badalona nevű katalán város, ahova minden értelemben hosszú út vezetett Székesfehérvár legszélső és igencsak falusias utcájától.

A gluténmentes nyelvészet bloggal az a célom, hogy személyes példákból merítő, de mások számára is érdekes írásokat közöljek a szűkebben vett szakterületemről, amelyet egyébként szociolingvisztikának neveznek. Ezekkel a rövid szövegekkel arra kívánok rámutatni, hogy a nyelv és a társadalom összefüggései mindannyiunk életében szerepet játszanak. A nyelv-et itt nem csupán a nyelvtanórákról megismert rendszerként kezelem, hanem kommunikációs és önkifejező eszközként is. Nem csak arról lesz tehát szó, hogy mit mondunk vagy írunk, hanem arról is, hogy hol és hogyan, milyen jelekkel kommunikálunk, és hogy ezeknek milyen szélesebb társas vagy társadalmi jelentősége van. A példákat elsősorban nem a kutatásomból fogom hozni, sokkal inkább a saját életemből, ezzel is rámutatva arra, hogy ezek az elemzésre érdemes jelenségek a mindennapok részei. Nem szándékozom tehát arról szólni, hogy milyen a helyes magyar beszéd, arról viszont annál inkább, hogy mi miatt tekintünk valamit helyesnek.

Az írásoknak egységes arculatot szeretnék adni, ehhez pedig a tudományos életben használatos absztrakt formai elvárásait követem, amely egy előadás vagy egy tanulmány összefoglalásának szerepét szokta betölteni. A szövegekhez 3–5 kulcsszó tartozik, a bejegyzések feszességét és rövidségét pedig 300 szavas terjedelmi korlátozás biztosítja – amit valaki ilyen tömörséggel nem tud elmondani, azt lehet, hogy nem is érdemes… Szakirodalmi olvasmányélményeket is ismertetek, ezekhez mindig csatolom a szóban forgó szöveg elérhetőségét. A társadalomtudományokban egyre inkább érvényesül a részvételiség alapelve, ezért úgy döntöttem, hogy karosszék-nyelvészkedés helyett, ha valakinek egy megnyilvánulását szó szerint és névvel fogom idézni, akkor a publikálás előtt elküldöm neki is a bejegyzést, lehetőséget biztosítva a reagálásra, s így a közös eszmecserére. Ebben az évben előzetesen heti egy bejegyzést tervezek közzétenni.

S miért gluténmentes? A nyelvészet és a nyelvtudomány annyiféle jelzőt kapott már története során a kognitív-tól az igazságügyi-ig, az alkalmazott-tól az elméleti-ig, hogy talán még egyet el fog tudni viselni. Ugyanakkor a gluténmentes címkét is rengetegféle termék kapta meg az édességektől a lisztkeverékeken át a pékárukig az utóbbi években. Mindkét szóhoz, a gluténmentes-hez és a nyelvészet-hez is tudunk kapcsolni nem csak valamilyen szótári meghatározást, hanem különböző társas jelentéseket is – és a blogon ezeket a társas jelentéseket fogjuk górcső alá venni. Bár hogy gluténmentes megjelöléssel milyen élelmiszeripari árucikkeket lehet ellátni, azt jogszabályok korlátozzák, ettől még az, ami gluténmentes, lehet trendi és divatos, ezáltal akár múló hóbort jele is. Mutathatja a tudatosságot, de egyben a szabályokat és a korlátozásokat is. Utalhat a kóros hiányra, de a felismert és kezelt betegségre, valamint az egészségre is. Ami gluténmentes, az könnyen emészthető, térfogatnövelőktől mentes. A gluténmentességről sokan beszélnek, ez pedig eladhatóvá teszi, de egyben téves elképzelések is társulhatnak hozzá, puszta marketingfogásként is használható. Érdemes látnunk, hogy a gluténmentesség jelenségében mindannyian részt veszünk alkotóként és elemzőként egyaránt; e jelentéseket például különböző hátterű barátokkal gyűjtöttük össze. Ez kapcsolódik a blog filozófiájához is, hiszen minden nyelvhasználóra releváns véleménnyel rendelkező egyénként, ha úgy tetszik, gluténmentes nyelvészként tekintünk.

Mindezekre építve a blogon megjelenő szövegek hiánypótlóak kívánnak lenni a (nyelv)tudományos ismeret(ki)terjesztés színterén, újszerűen közelítve e műfaj lehetőségeihez: emészthető módon, közérdekű, sokakat érintő témákban és tudatos(ító)an szólalnak meg.


2021 januárjára érve annyiban egészítettük ki a blog profilját, hogy bizonyos időközönként hosszabb írásokat is közlünk, ezek az Egyéb írások menüből érhetők el. Ezen kívül pedig indítottunk egy csoportot, ahol lehetőség nyílik a gluténmentes témákat szűkkörben, nem nyilvános keretek között megvitatni.

komment
Címkék: útmutató

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr2617774796
süti beállítások módosítása