gluténmentes nyelvészet

Kikapcsolva

2020. október 14. 18:00 - szabó.gergely

Ez a bejegyzés Az önfegyelmezés felelőssége című sorozat harmadik része.

A világ, amelyben élünk – nevezhetjük például kortárs nyugati civilizációnak –, egyik legmarkánsabb szemléletbéli eltérése a korábbi korok kollektivista felfogásaitól, hogy az egyén jelentőségét helyezi előtérbe a különböző társadalmi csoportokéhoz képest. Ez a liberális eszme pedig (minden előnyével együtt) azt is magával hozta, hogy mára az egyén egyedüli felelőssége megtalálni a helyét ebben a világban – akár úgy, hogy közben saját magát fegyelmező technikákkal kénytelen élni, hogy még jobbá és hatékonyabbá tudja tenni önmagát. Egyes gondolkodók a globális kapitalizmus, mások a neoliberális gazdaságpolitika termékének tartják ezt a társadalmi jelenséget, amely az egyéni sikerességet emeli piedesztálra, miközben az egyént magát egyszerre tekinti fogyasztónak és fogyasztási cikknek – én ezt némi leegyszerűsítéssel élve óvatosan csak korszellemnek fogom nevezni. Az ehhez a korszellemhez kapcsolódó diskurzusokat és beszédmódokat ebben a sorozatban némi öniróniával élve olyan témákon fogom bemutatni, amelyek valamilyen szempontból számomra is kedvesek, ilyen például a testedzés, a környezetvédelem vagy a felelős közösségimédia-használat


Az amerikai zenecsatorna, az MTV Unplugged című műsora 1989-ben indult. A műfaj lényege, hogy a fellépők megmutathatják, hogy a jack kábeleket kihúzva, azaz erősítők nélkül is képesek magas színvonalú előadásra. Az egyik legemlékezetesebb Unplugged-előadás talán a Nirvana zenekar 1993-as fellépése1 volt, ahol még a vad zúzásról ismeretes amerikai grunge banda dobosa, Dave Grohl is összeragasztott hurkapálcához hasonlító eszközökkel (ún. unplugged dobverő-vel) püfölte simogatta a dobbőröket. A műfaj nem csak Amerikában ismeretes: az MR2-Petőfi Rádió például 2009-ben engedte útjára a Petőfi Akusztikot.

Az unplugged azonban ma már mást is jelent. A korlátlan internethozzáféréssel bíró elektronikus eszközök széles körű elterjedésével kialakult az ezeken való függőség is. Az elmúlt évtizedben sokan hirdetik,2 hogy időről időre ki kell szakadnunk a korlátlan információfogyasztásából: ahogyan néha a rocksztároknak is hálás a dobhártyája az erősítők kihúzásáért, úgy az elménknek is olykor az okostelefon képernyőjének elsötétítésére van szüksége. A különböző eszközeinkre is letölthetők olyan alkalmazások, amelyek segítenek ideiglenesen letiltani a közösségimédia-felületeket annak érdekében, hogy unplugged állapotba kerüljünk. A kevesebb információfogyasztás nagyobb produktivitást eredményez, amire pedig azért van szükségünk, hogy hasznosan tölthessük el minden egyes pillanatunkat – hirdetik az ilyen applikációk.

Az egyik ilyen alkalmazás, a Flipd reklámja.

Megvan azonban annak a maga iróniája, ha azért „kapcsolunk ki”, hogy közben minél nagyobb termelésre legyünk képesek. A korszellem azt diktálja, hogy mindig pörögjünk a lehető legnagyobb hatásfokon, és ha ez magától nem megy, önfegyelmező technikákkal kell élnünk. Az irónia abban is tetten érhető, hogy az ilyen applikációk számszerűsített adatokat gyűjtenek rólunk, bizonyos célok elérésekor jutalmaznak, vizualizálják és ranglistára helyezik a másokhoz viszonyított teljesítményünket – vagyis épp a függőséghez vezető emberi gyarlóságainkon keresztül próbálnak manipulálni, miközben pont ettől a függőségtől kívánnánk megszabadulni.3  Vajon az a minőségi időtöltés megcsúfolása, ha egy szoftver elismeréséért tesszük, vagy éppen két legyet ütünk egy csapásra egy unplugged dobverővel, ha közben még pontokat is gyűjtünk vele?

Kulcsszók: közösségi média, internet, önfegyelmezés, technológia, zene.

1 A teljes felvétel itt elérhető: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyUVnCw_kLV0J2OjvADXZL-NrSghlEgDg. (Utolsó elérés: 2020. 10. 03.)
2 Az egyik első ilyen mozgalom az Egyesült Államokban jött létre National Day of Unplugging néven, l. https://www.nationaldayofunplugging.com/ (Utolsó elérés: 2020. 10. 03.)

3 E manipulációs technikák megismeréséhez l. például az utóbbi időben unásig hivatkozott The Social Dilemma című filmet.


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr2417763290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vállalkozószellemű nyelvtanulás – gluténmentes nyelvészet 2020.11.11. 18:01:06

[…] szempontból számomra is kedvesek, ilyen például a testedzés, a környezetvédelem, a felelős közösségimédia-használat vagy a […]
süti beállítások módosítása