gluténmentes nyelvészet

Semleges színekben

2021. február 10. 18:00 - szabó.gergely

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 2019-ben négy évre eltiltotta Oroszországot minden nemzetközi sporteseményen való részvételtől, mert bebizonyosodott, hogy a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumban vizsgálati eredményeket manipuláltak és pozitív mintákat semmisítettek meg. Ennek a döntésnek a hatása az elhalasztott tokiói olimpián lett volna a legszélesebb körben érzékelhető, ahol Oroszország mindig előkelő helyen végez az éremvadászatban, de a határozat egyéb egyéni- és csapatsportok megmérettetéseire is kihatással van.

A januárban lebonyolított egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon például nem indulhatott válogatott Oroszország nevével és nemzeti szimbólumaival – helyette egy Orosz Kézilabda Szövetség névre keresztelt csapat versenyzett. Kétségtelen, hogy a nemzethez szorosan kapcsolódó multimodális kommunikációs források közül több is csorbát szenvedett: a nemzeti himnusz helyett a Nemzetközi Kézilabda Szövetség saját himnuszát hallgatják a mérkőzés előtt a játékosok, miképpen az orosz zászló sem jelenik meg sehol. Továbbá fölmerülnek olyan gyakorlati problémák is, mint hogy a csapat idei 14. helyezése nem kerül föl az örökranglistára, vagy hogy a következő világeseményre történő kvalifikációkor ez az eredmény nem számít. No de akárhogy is nézzük, más jelek mégis látványosan jelölik (indexálják) a játékosok nemzeti hovatartozását: az Orosz Kézilabda Szövetség logója nem meglepő módon fehér, kék és piros színekből épül fel, miképpen ugyanezek a színek alkotják a világbajnokságon szereplő csapat felszerelését is, amelyen mellesleg szponzorok is feltűnnek – a súlyos bevételkieséstől sem kell tehát tartania a szakági sportszövetségnek. Így az egyiptomi kézilabdapályákon együttálló jelek[1] lényegileg aligha különböztek attól, amikor az orosz válogatottat látjuk versenyezni.

Az egyik mérkőzés összefoglalója

Érthető, sőt, dicséretre méltó a WADA azon szándéka, hogy ne az egyes sportolókat büntesse, hanem az adathamisításért felelős országot és kormányzatát. A megvalósítás viszont egy cseppet távol esett attól a célkitűzéstől, hogy ezek a sportolók semleges színekben versenyezzenek. Joggal merül föl a kérdés, hogy a különböző jelek összjátéka mit is üzen most a világnak: azt, hogy Oroszország elnyerte méltó büntetését, vagy azt, hogy igazi következmények nélkül lehet fenntartani egy szinte droglaborként működő doppingellenőrző pontot és a hozzá kapcsolódó korrupt rendszert?

Kulcsszók: indexikalitás, multimodalitás, nemzet, sport.

1 A jelek együttállásának vizsgálatához l. Pennycook, Alastair 2017. Translanguaging and semiotic assemblages. International Journal of Multilingualism 14(3): 269–282.


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr717763320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olimpiai többes – gluténmentes nyelvészet 2021.09.08. 15:46:08

[…] lehetnek a különböző sportesemények – erről a blogon írtunk már japánok, ausztrálok és oroszok kontextusában –, és ez kiváltképp igaz az olimpiai játékokra. Hosszú ideje nem láttam […]
süti beállítások módosítása