gluténmentes nyelvészet

Nőnapra született

2021. március 10. 18:00 - szabó.gergely

Spanyolországban a 8M-ként ismeretes nőnapi demonstráció az utóbbi években százezreket vonzott az utcákra országszerte, amikor is feminista szervezetek tüntettek a nők jogaiért és a nők ellen elkövetett erőszak ellen. A 24 órás sztrájkkal összekötött eseményhez más kiszolgáltatott csoportok is előszeretettel csatlakoznak. Tavaly július végén ennek a nyomát leltem egy katalán város meglehetősen meghatározó helyszínén. A felirat már némiképp lekopott, de a lila festék a 8M szimbóluma, így egyértelműen a március 8-i tüntetés alkalmával fújták fel. A no se nace hetero körülbelül annyit tesz, hogy ’nem születsz heterónak’. Az általános alannyal kifejezett mondatnak többször is neki kellett futnom, hogy megértsem, mit is akar jelenteni, mert egy ilyen tömör és kifejtetlen megnyilatkozásnak többféle értelmezése is lehetséges.

Saját fénykép

Persze azon el lehet vitatkozgatni, hogy a szexuális vágyakat örökölt tulajdonságként vagy tanult viselkedésként kezeljük, az azonban bizonyos, hogy a szexualitáshoz kapcsolódó identitáskategóriákat úgy szoktuk emberekre aggatni, hogy ilyetén tevékenység folytatása közben nem igazán látjuk őket – ideális esetben. A heteró, leszbikus vagy buzi jelzőknek így igazán  a négy falon kívül van nagy tétjük. Akárhogy is nézzük, ezek egyből kijelölik a helyünket a társadalomban, amely úgy van berendezkedve, hogy kulturális (és egyéb) jutalmakkal ruházza fel az ellenkező nemű kapcsolatokat, de valójában azoknak is inkább csak bizonyos jól meghatározott formáit.

Elvégre jókat mosolygunk azokon az óvodásokon, akik „járni” kezdenek valamelyik társukkal, különösen akkor, ha már azon gondolkoznak, hogy ki lesz a jövőbeni férjük vagy a feleségük. Ezek a játékok nem csak a házasságra magára vagy a szerelemre vonatkoznak, hanem arra is, hogy az ellenkező nemű párral létesített (egyelőre plátói) kapcsolattal milyen pozíciót lehet szerezni – elvégre ki ne irigykedne arra, aki a legvagányabb ovistársat tudja magának barátként vagy barátnőként? És ezt a gyerekek nagyon hamar elsajátítják – miképpen azt is, hogy kinek illenék virágot adni március 8-án. Az olyan tevékenységek, mint az óvodai párválasztás viszont a legtöbb esetben normálisként tételeződik, és ez így van még serdülőkorban is. Másképp értékeljük, ha valaki azonos neműek társaságára vágyik inkább, vagy egyszerűen a kiszemeltjét furának tartják, ne adj’ isten senkinek a figyelmét sem szomjazza épp.

A szexualitás kategóriái tehát nem csak arról szólnak, hogy ellenkező vagy azonos nemű partnert választunk magunknak, és még csak nem is feltétlenül a szexről magáról.1 Az viszont más kérdés, hogy egy ilyen bonyolult összefüggést lehet-e, sőt kívánatos-e belesűríteni egy négyszavasra egyszerűsített mondatba, és megjeleníteni a város (no meg a tüntetéssorozat) nyelvi tájképén. 

Kulcsszók: nem, nő, nyelvi tájkép, szexualitás

1 Eckert, Penelope. 2002. Demystifying sexuality and desire. In: Campbell-Kibler, Kathryn – Robert J. Podesva – Roberts, Sarah J. – Wong, Andrew (eds.): Language and sexuality: Contesting meaning in theory and practice. Stanford: CSLI Publications. 99–110.


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is. Ha pedig szeretnél gluténmentes témákról beszélgetni szűkkörben, csatlakozz csoportunkhoz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr9117763346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása