gluténmentes nyelvészet

Minek nevezzelek?

2021. január 20. 17:59 - fkrizsai

Szpojlerveszély! A bejegyzés részleteket árul el az Agymenők című sorozat tartalmából. Az írás Krizsai Fruzsina szerkesztő vendégposztja.


A 2007-ben indult, 12 évadot megélt Agymenők (The Big Bang Theory) című amerikai szitkom négy tudós, konkrétabban egy elméleti és egy kísérleti fizikus, egy asztrofizikus és egy mérnök mindennapjai köré szerveződik. A sorozatban számos olyan helyzet válik humor forrásává, amely a szereplők hivatásának velejárója. Gyakran komikus megvilágításba kerül az egymással rivalizálás, csakúgy mint a tudományos kiválóság abszolút értékként való kiterjesztése az élet más területeire. Visszatérő poén, hogy a mérnök Howard Wolowitz sosem szerzett tudományos fokozatot, míg három barátja igen. Egymás között és a szélesebb szakmai közegben is előfordul, hogy a bemutatkozások során mindenki hangsúlyozza a tudományos fokozatát (Dr. Cooper, Dr. Hofstadter, Dr. Koothrappali), Howardot pedig jellemzően utolsóként mutatják be vagy szólítják meg Mr. Wolowitz-ként.

A sorozat mindeközben a tudománnyal foglalkozók mindennapi boldogulásán is élcelődik: a négy tudós lépten-nyomon olyan helyzetbe kerül, amelyben az egyszerű, gyakorlatias gondolkodás célravezetőbb az ő többnyire elvont, de legalábbis nagyon elméleti világlátásuknál. A józan paraszti ész egyik megtestesítője a pincérként dolgozó szomszéd lány, Penny, Leonard Hofstadter későbbi barátnője, majd felesége. A tudósok egymás közti versengése, a dr. előtag hangsúlyozása felől különösen szembetűnő, hogy Penny családneve soha nem derül ki – akkor sem, amikor az egész családja látogatóba érkezik, és mind bemutatkoznak a többieknek. Először Leonard szólítja teljes néven, Penny Hofstadter-nek, közvetlenül az esküvőjük után.

A sorozat Wikipédia-oldala1 pusztán érdekességként említi Penny név nélküliségét, noha ennél valamivel többről van szó. A lány utónéven szólítása jelzi a központi figurák, a tudósok kiindulópontját, ahonnan nézve ő egyszerűen csak Penny – nézőkként pedig mi is a kutatók értelmezésében látjuk a karaktert. A megnevezés folyamatos és egyöntetű fenntartása rögzíti ezt a nézőpontot és a karakterhez kapcsolódó regisztrált sztereotípiákat. Hiába lesz Penny sikeres orvoslátogató, hiába tesz szert számos tudományos ismeretre – és hiába épül ezekre egy-egy jól irányzott poén a kutatók életképtelenségét középpontba állítva –, 12 évad alatt az egyetlen olyan főszereplő marad, akinek nincsen saját vezetékneve.

Farkas Tamás nyelvész, névkutató hozzászólása:
A nevek sok mindent elárulnak számunkra. Az Agymenők férfi főszereplői, akik hozzátartozóikkal együtt rendszeres forrásai, illetve céltáblái az etnikai vagy vallási csoportokra irányuló sztereotípiák humorának is, magától értetődően viselnek a társadalmi hátterükre jellemző személyneveket. Sheldon Cooper és Leonard Hofstadter, illetve Howard Wolowitz és Rajesh Ramajan Koothrappali nevei nyilvánvalóan nem cserélhetők fel egymással a sorozatban, ahogyan nemigen várnánk azt a való életben sem. A szereplők közti viszonyokról vall a becenevek használata: Rajesh mindenki számára Raj, Sheldon anyja számára csak Shelly, Leonardöt viszont anyja mindig Leonardnak szólítja (ezzel kapcsolatos érzései ki is törnek belőle az egyik epizódban). 
Az, hogy ki milyen néven jelenik meg egyáltalán a történetben, leginkább abból fakad, hogy milyen szerepkörben, milyen emberi viszonylatokban, milyen nézőpontból találkozunk vele. Penny, a szomszéd lány kezdettől központi szereplő a fiúk életében, s mégis (és részben éppen ezért) csak a keresztnevét ismerjük – ahogyan Kurt, volt barátja esetében is, aki viszont (és amiért) csupán alkalmilag és mellékesen bukkan fel a történetben. Más, visszatérő karaktereknek ugyanakkor a keresztnevük hiányzik: dr. Siebert kizárólag mint Siebert dékán (eredetileg: President Siebert) jelenik meg, Rajesh anyja pedig mint Mrs. Koothrappali – őket csupán adott társadalmi pozíciójukban, szerepkörükben látjuk, illetve hallhatjuk a 12 évad során. 
Kérdés persze, mit hiányolunk inkább egy sorozatból – klasszikus példával élve: Columbo feleségét, vagy a kopott ballonkabátjában nyomozó hadnagy keresztnevét?

 

Kulcsszók: név, regisztrálás, sorozat, tudomány.

1 https://hu.wikipedia.org/wiki/Agymen%C5%91k


Ha érdekesnek találtad a szöveget, de nem teljesen világos, hogy mi is a gluténmentes nyelvészet célja, a többi bejegyzés előtt érdemes elolvasni az Útmutatót is.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gltnmnts.blog.hu/api/trackback/id/tr6717763314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Traumatikus egybeesés – gluténmentes nyelvészet 2021.05.26. 18:01:05

[…] nekem kellett visszamennem, nemes egyszerűséggel Zorró gazdi-ként hívott be az asszisztens. Az Agymenőkről szóló írás után viszont legfeljebb annyit tudok hozzátenni a megnevezés témaköréhez, hogy – amint az […]
süti beállítások módosítása